30. rujna 2023. / SIMPOZIJ O REZISTENCIJI BAKTERIJA NA ANTIBIOTIKE s međunarodnim sudjelovanjem u povodu 60 godina postojanja i rada Djelatnosti kliničke mikrobiologije ZZJZ Međimurske županije

Čakovec, 30. rujna 2023.

Organizatori:
Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za kliničku mikrobiologiju, Sekcija za rezistenciju bakterija na antibiotike
Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije

Program Simpozija u PDF-u

Povodom 60 godina postojanja i rada Djelatnosti kliničke mikrobiologije ZZJZ MŽ 30.9.2023. u organizaciji Sekcije za rezistenciju Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije (ZZJZ MŽ) u Čakovcu je održan Simpozij o rezistenciji bakterija na antibiotike. Simpozij je okupio liječnike specijaliste kliničke mikrobiologije iz cijele Hrvatske, specijalizante te liječnike različitih profila iz Međimurske županije.
Prije samog početka stručnog programa, a nakon pozdrava dobrodošlice koji je uputila ravnateljica Zavoda, ujedno i voditeljica Djelatnosti kliničke mikrobiologije prim. Marina Payerl-Pal, dr.med., skupu su se obratili prof.dr.sc.Arjana Tambić Andrašević predsjednica Sekcije za rezistenciju HLZ-a, predsjednik Upravnog vijeća Zavoda dr.sc. Predrag Kočila, dr.vet., predsjednik županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore prim. dr. sc. Ivan Žokalj, dr.med., predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora-Podružnice Čakovec Robert Grudić, dr.med., pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb dr.sc. Sonja Tošić Grlač te župan Matija Posavec. U svojim govorima čestitali su okruglu godišnjicu, pozitivno se osvrnuli na dosadašnji rad laboratorija i postignuća u njegovu radu.
Slijedio je glazbeni program koji su dojmljivo izveli međimurski glazbenici Jurica Jurasić Kapun, bariton uz pratnju Davida Vukovića na klaviru, „Vehni, vehni fijolica“ te „Serenada“ Josipa Hatzea, a nakon toga nastavili smo s radnim dijelom.
Prim. Marina Payerl-Pal, voditeljica Djelatnosti kliničke mikrobiologije na početku simpozija ukratko je predstavila povijest laboratorija i njegov razvoj od 1963. godine do današnjih dana. Prije 60 godina prim. Franjo Hlebec, dr.med., spec. epidemiolog i spec. mikrobiolog je započeo s radom i organizacijom mikrobiološke dijagnostike u Međimurju u podrumu zgrade Feštetić, ondašnje bolnice u skromnim prostorima s malobrojnim suradnicama.
Prim. Payerl-Pal se u svom izlaganju prisjetila prim. dr.sc. Tere Tambić, prve hrvatske kliničke mikrobiologinje koja joj je u životu bila uzor i kao čovjek i profesionalno i zahvaljujući kojoj je odabrala kliničku mikrobiologiju za svoj životni poziv. Prim. dr.sc.Tambić joj je nesebično pružala stručnu pomoć kad god je to bilo potrebno.
Mikrobiološka dijagnostika pomalo je zauzimala svoje mjesto u otkrivanju uzročnika bolesti te postajala jedna od najznačajnijih sastavnica odgovarajućeg liječenja bolesnika. Početak mikrobiološke dijagnostike pa sve do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća obilježen je konvencionalnim načinom uzgoja bakterija, postupcima identifikacije i ispitivanja osjetljivosti. Poseban procvat laboratorija se dogodio nakon njegova preseljenja u novouređene prostore na prvom katu zgrade Paviljona 4, nakon 46 godina rada u različitim podrumima. Procvatu je pridonijelo i proširivanje stručnog kadra koji je predvodila specijalistica kliničke mikrobiologije prim. Marina Payerl-Pal, koja se 1993. godine vratila sa specijalizacije iz Zagreba. Kroz godine se nametnula potreba za brzom, točnom, pouzdanom i dostupnom dijagnostikom. Uvodile su se nove metode i uređaji, laboratorij se stručno osnaživao te je osigurao i bolju dostupnost dijagnostike kliničarima. Radno vrijeme prilagođeno je potrebama pacijenata i liječnika, tako da naš mikrobiološki laboratorij radi svaki dan od 7.00 do 21.00 h, subotom od 7.00 h do 15.00 h te nedjeljom od 7.00 h pa dok se ne završi posao koji zahtijeva kontinuitet. Liječnik spec. mikrobiolog je pripravan izvan radnog vremena te je dostupan na službeni mobitel.
Od 2013. godine laboratorij je akreditiran prema normi HRN EN ISO 15 189 za 17 pretraga. Posebno velik doprinos uspješnosti akreditacije dala je dipl.ing.molekularne biologije Ines Novak, pomoćnica ravnateljice za kvalitetu. Njezinim dolaskom u mikrobiološki tim obogaćeni smo dodatnom energijom, znanjem i entuzijazmom, istaknula je prim. Payerl-Pal i zahvalila joj na tome.
U 2021. godini započinje renoviranje cijelog Paviljona 4 te se uz renoviranje Zavoda dograđuje i proširuje i naš laboratorij.
Osim što provodi široku mikrobiološku dijagnostiku, laboratorij njeguje i provodi javnozdravstvene aktivnosti, poput kampanja o pravilnoj uporabi antibiotika, kampanja o higijeni ruku te priređuje i predavanja namijenjena liječnicima različitih profila, raznim populacijskim skupinama, udrugama i slično.
Za vrijeme pandemije COVID-a krajem 8.mjeseca 2020. godine laboratorij je nabavio uređaj za PCR dijagnostiku i spremno je započeo s njenom provedbom , što je zahtijevalo prilagodbu i reorganizaciju rada s obzirom na značajno veći broj uzoraka za obradu. Od početka provođenja dijagnostike do danas je obrađeno blizu 150 000 uzoraka na SARS CoV-2 virus.
Prim.Payerl-Pal posebno se zahvalila glavnom inženjeru laboratorija bacc. med. tech. Damjanu Debelcu na velikom zalaganju, požrtvovnosti i radu, koji je takvim pristupom radu najbolji uzor svojim suradnicima.
Djelatnost kliničke mikrobiologije danas radi s tri tima koja predvode tri specijalistice kliničke mikrobiologije, a imamo i jednu liječnicu na kraju specijalizantskog usavršavanja te jednu koja je započela sa specijalizacijom. Prim. Payerl-Pal s radošću je istaknula da Djelatnost kliničke mikrobiologije ima svijetlu budućnost koja će biti u rukama mladih, zainteresiranih liječnica.
Na kraju je zahvalila svim svojim suradnicima, kolegicama, inženjerkama i inženjerima, tehničarkama i tehničarima na timskom radu, zahvaljujući kojem niz godina uspješno provode i razvijaju mikrobiološku dijagnostiku.
Simpozij u povodu 60 godina postojanja i rada Djelatnosti kliničke mikrobiologije bio je posvećen rezistenciji bakterija na antibiotike kao temi od iznimnog značaja s obzirom da je otpornost bakterija na antibiotike jedan od vodećih javnozdravstvenih problema.
Na simpoziju su učestvovali renomirani predavači iz Zagreba, Murske Sobote, Rijeke i Čakovca koji su svojim stručnim i najnovijim znanstvenim spoznajama potkrijepljenim predavanjima potaknuli zanimljive i vrijedne diskusije.
Stoga je 60-ta obljetnica razvoja mikrobiološke dijagnostike u Međimurju obilježena u duhu njegovog kontinuiranog stručnog razvoja i napredovanja, uz zahvalu svim njegovim utemeljiteljima i nositeljima, ali i s pogledom u budućnost, utemeljenim na ulaganjima u najnoviju opremu, stručnjake i razvoj modernih dijagnostičkih metoda.