In memoriam Prim. dr. sc. Maja Tomić Paradžik, dr. med.

Prim. dr. sc. Maja Tomić Paradžik, dr. med. (12.9.1964. Pula – 5.7.2023. Slavonski Brod)

Zauvijek nas je napustila naša Maja. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1989. godine. Magistrirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2005. godine s temom „Procjena različitih metoda određivanja rezistencije meticilin-rezistentnog Staphylococcus aureus na glikopeptidne antibiotike“, a dokorat pod naslovom „Molekularna epidemiologija i distribucija β-laktamaza proširenog spektra bakterije Escherichia coli u uznapredovaloj fazi diseminacije među bolničkim i izvanbolničkim pacijentima“ obranila je 2019. godine na Medicinskom fakultetu Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. 

Od 1989 – 1993 bila je zaposlena u ordinacijama obiteljske medicine na području Brodsko-posavske županije. U razdoblju od 1993. do 1997. godine specijalizirala je medicinsku mikrobiologiju s parazitologijom. Nakon završetka specijalizacije zaposlila se je u Službi za kliničku mikrobiologiju  ZZJZ-a Brodsko-posavske županije, gdje je u razdoblju od 2011. – 2017. godine bila voditeljica Službe. Bila je članica Povjerenstva za nadzor nad infekcijama povezanim sa zdravstvenom skrbi OB „Dr Josip Benčević“ i Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije. Od 2009. godine je naslovni asistent i viši asistent/poslijedoktorand na Medicinskom fakultetu Osijek u Katedri za mikrobiologiju, parazitologiju i kliničko-laboratorijsku dijagnostiku. 2013. godine stekla je stručnu titulu primarijus. Kao član Povjerenstva za specijalizacije Ministarstva zdravstva, 2011. godine  sudjelovala je u kreiranju i donošenju novog specijalističkog programa kliničke mikrobiologije.  

Bila je dugogodišnja članica Hrvatskog društva za kliničku mikrobiologiju (HDKM), Europskog društva za kliničku mikrobiologiju i zarazne bolesti (ESCMID), dugogodišnji suradnik na europskom projektu praćenja rezistencije bakterijskih patogena uzročnika bakteriemije i sepse (European Antimicrobial Resistance Surveillance System – EARSS-net, od 2001), članica Odbora za praćenje rezistencije bakterija na antibiotike pri AMZH RH (od 2011.), članica Alliance for the Prudent Use of Antibiotics – Croatia (APUA – Croatia, od 2001.), članica HLZ (od 1989.), članica Combacte group od 2016. godine – udruženje za medicinske profesionalce koji sudjeluju u kliničkim studijama.

Autor i koautor je brojnih stručnih i znanstvenih radova objavljenih u domaćim i inozemnim indeksiranim časopisima  i/ili  prezentiranih na brojnim simpozijima i kongresima u zemlji i inozemstvu.  

Bila je iznimna osoba, brza i britka, uvijek dobronamjerna i vesela. Vrsna specijalistica, izniman stručnjak uvijek spreman za konzultacije i pružanje medicinskog znanja na korist bolesnika, suradnika i studenta. Svi koji smo ju poznavali i bliže surađivali, izgubili smo dragu prijateljicu i vrijednog suradnika. Pamtit ćemo ju po optimizmu i spremnosti da se suoči sa svim izazovima. Počivala u miru!

Izražavamo sućut kćerima Barbari i Steli, suprugu Borisu, te svim članovima obitelji i prijateljima i dragim ljudima koji su našoj Maji olakšali život.

U ime HDKM-a HLZ-a

Izv. prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, dr. med.